Peter Postma 40 jaar in dienst bij Dijkstra CitroŽn

'Het voelde gelijk goed'

Peter Postma uit Dronten is 40 jaar in dienst bij Dijkstra CitroŽn in Lelystad en dat bleef niet onopgemerkt. De monteur werd 's ochtends vroeg samen met zijn vrouw opgehaald door de directie, voor een ontbijt met al zijn collega's. 'Dit is een heel speciale dag'.

Postma trad op 10 januari 1977 als monteur in dienst bij Dijkstra CitroŽn. 'Het voelde gelijk goed en het is nooit bij me opgekomen om een andere baan te zoeken', vertelt hij. 'Er is wederzijds een band. Dijkstra is altijd heel goed voor mij geweest en nu nog steeds'. Hij begon in het pand aan de Giekstraat in Dronten en ging al vrij snel over naar de Kempenaar in Lelystad. In die 40 jaar heeft hij een schat aan ervaring opgedaan en zich continu bijgeschoold. Als jonge jongen ging hij eerst vrijwillig in dienst, voordat hij bij Dijkstra begon. 'Want zo kon ik nog een diploma halen', vertelt de jubilaris. 

Aan auto's sleutelen, dat is wat hij nog steeds het liefste doet. 'Vroeger was alles mechanisch, tegenwoordig komt er veel meer techniek bij kijken. Smartphones die aan de radio moeten worden gekoppeld, navigatie, parkeersensoren voor en achter. En zo kan ik nog wel even doorgaan', lacht hij. Op dat soort momenten kijkt hij zijn jonge collega's even aan. 'Ik kan het ook wel, maar niet zo snel als zij'.  

Postma komt tijdens zijn jubilaris niet aan werken toe en dat is ook niet de bedoeling. Het is feest en dat betekent samen ontbijten in een compleet versierde ruimte, taart bij de koffie, een mooi horloge van de directie en dan: naar huis. 'Al zou ik willen, ik kan niet eens werken', wijst hij lachend naar zijn versierde gereedschapskist. 

'Het is echt een heel speciale dag. Ik had dit al meegemaakt bij drie andere collega's die ook 40 jaar in dienst waren. Maar als je dan zelf uit die auto stapt, door de erehaag van collega's de zaak binnenkomt, ja dat is heel speciaal. En eigenlijk houd ik er niet eens zo van om in de belangstelling te staan'.
De jubilaris is inmiddels gewoon weer aan het werk. In de voor hem zo vertrouwde werkplaats. 'Ik ga nog iedere dag met veel plezier naar mijn werk'.