Kia introduceert DRIVE WISE voor autonoom rijden

Kia heeft recent een nieuw submerk 'DRIVE WISE' geintroduceerd. Onder dit label worden alle toekomstige intelligente veiligheidstechnologieŽn gepresenteerd. Wereldwijd zijn er veel ontwikkelingen gaande rondom veilig, autonoom rijden. Auto's die uit zichzelf kunnen rijden worden op termijn werkelijkheid. Kia wil vanaf 2020 gedeeltelijk autonoom rijdende auto's introduceren en vanaf 2030 volledig autonoom rijdende auto's produceren.

 

De eerste stappen voor de autonoom rijdende Kia zijn gepresenteerd op de Consumer Electronics Show 2016 in Las Vegas. De CES is de grootste technologiebeurs ter wereld. 

Het doel van DRIVE WISE is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het bestaat uit diverse onderdelen waaronder:

  • Autonoom rijden op de snelweg (Highway Autonomous Driving). Het herkennen van rijdstroken om hier binnen te blijven of in te halen.
  • Autonoom rijden in de stad (Urban Autonomous Driving). Het combineren van GPS, sensoren en actuele verkeersmeldingen om veilig in stadsverkeer te kunnen rijden.
  • Op intelligente wijze afstand houden tot een voorligger (Preceding Vehicle Following). Werkt actief in combinatie met voorliggers waarbij een veilige snelheid en afstand wordt berekend, zelfs als wegmarkeringen niet optimaal zijn.
  • Automatisch stoppen van de auto bij calamiteiten en het detecteren van de oplettendheid van de bestuurder (Emergency Stop System en Driver Status Monitoring). De systemen houden de waakzaamheid van de berijder in de gaten en kunnen er voor zorgen dat de auto zelfstandig naar de vluchtstrook gaat.
  • Het optimaal gebruiken van de afstanden in fileverkeer (Traffic Jam Assist). Zorgt voor een optimale afstand en het berekenen van ruimtes op andere banen om sneller met het verkeer mee te komen.
  • Automatisch parkeren (Autonomous Valet Parking). Zonder bestuurder kan geparkeerd worden via een contactsleutel of smartwatch (zie foto).

 Binnen DRIVE WISE zullen nieuwe vormen van interactie tussen de bestuurder en de auto worden ontwikkeld. Denk aan het gebruik van gebaren, vingerafdrukken en diverse smartmedia zoals smartwatches en telefoons. Zo kan de auto bedient worden met gebaren, kunnen instellingen herkend worden aan de hand van vingerafdrukken of een smartwatch. 

Kia investeert in totaal 2 miljard dollar om tot aan 2018 de technieken uit te werken en te testen. In de Amerikaanse staat Nevada is toestemming verkregen om de technieken op de openbare weg te testen. Met de ontwikkelingen zet Kia een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van actieve veiligheid.