WAAROM MOET IK MIJN AIRCO LATEN ONDERHOUDEN BIJ DIJKSTRA? 
Bijna alle nieuwe verkochte Kia’s bij Dijkstra zijn uitgerust met airconditioning. Een goed werkende airco is aangenaam en zorgt er voor dat u fris achter het stuur zit. Elke airco heeft, ongeacht hoeveel hij gebruikt wordt, regelmatig onderhoud nodig. Wanneer een airco niet tijdig onderhouden wordt, brengt dit risico’s met zich mee. Een slecht onderhouden airco werkt minder goed en kan leiden tot een hoger brandstofverbruik. Ook kunnen er nare luchtjes ontstaan en kan de airco zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarnaast kan het ook leiden tot extra hoge reparatiekosten.

Hoe werkt Airconditioning?
Een airconditioning in een auto is een systeem waarin onder druk een koudemiddel circuleert. De basiswerking van airconditioning is redelijk eenvoudig en niet veel anders dan die van een koelkast: door verandering van druk neemt een vloeistof warmte op of staat deze af. Een airco in een auto bestaat wel uit andere componenten dan een koelkast. Bij het airco systeem in een auto bevinden de koude delen zich in de componenten in het dashboard en de warme in de motorruimte.

Airco aandrijving
De compressor, die het koudemiddel rondpompt in het systeem, wordt aangedreven door de motor en werkt dus alleen als de motor draait. De compressor pompt koudemiddel door de condensor en filter-droger. Hierna komt het middel bij het expansieventiel, die de druk verlaagt waardoor het koudemiddel afkoelt en het koudemiddel in de verdamper laat stromen. Het afgekoelde koudemiddel koelt de verdampers. De lucht die langs de verdamper stroomt zal dus worden afgekoeld. Deze koude lucht stroomt vervolgens het interieur binnen. Het airco systeem in de auto bevat electronica componenten om een optimale en veilige werking te garanderen.

Als de werking van uw airco afneemt…
Als uw airco minder koele lucht geeft, is het belangrijk om de airco te laten controleren. Als de koeling minder is, maar er is geen lekkage, is het voldoende om de hoeveelheid koudemiddel aan te vullen. Als er wel een lekkage is, is het belangrijk vast te stellen welk onderdeel er lekt. De monteur zal het lek zoeken met behulp van een traceermiddel (een vloeistof met een fluoriserende werking) in het koudemiddel. Voorkom hoge reparatiekosten.

Onderhoud voorkomt hoge kosten
Een airco verliest jaarlijks ongeveer 8% van het koudemiddel. Als het vulmiddel in het aircosysteem onder een bepaalde niveau zakt, kan dat aanzienlijke schade tot gevolg hebben. Door onvoldoende vulling kan de compressor, het hart van de airco, oververhit raken en kapot gaan. Soms heeft dit tot gevolg dat niet alleen de compressor, maar meer delen in het airco systeem moeten worden vervangen. De kosten van de reparatie zijn aanzienlijk en vele malen hoger dan de kosten voor goed onderhoud waarmee de kans op schade wordt beperkt.