In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn (nog) niet in alle Europese landen verplicht, maar wel een absolute must op het gebied van verkeersveiligheid en rijcomfort.

Gaat u op vakantie (bijvoorbeeld op wintersport) en wilt u weten welke regels er gelden in het land van uw bestemming? Bekijk onderstaand overzicht (gesorteerd op alfabetische volgorde). 


A

In AlbaniŽ zijn winterbanden geen verplichting. Wel is het verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben in de periode van 1-11 t/m 30-04.

In Andorra zijn winterbanden geen verplichting. Wel is het verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben in de periode 1-11 t/m 30-04.

In ArmeniŽ zijn winterbanden geen verplichting, en ook zijn sneeuwkettingen geen verplichting.

B

In BelgiŽ zijn winterbanden geen verplichting van 01-04 tot 30-10, wel zijn winterbanden met een lagere snelheidsindex dan de maximum snelheid van het voertuig verboden. Sneeuwkettingen niet verplicht.

In BosniŽ-Herzegovina zijn winterbanden verplicht van 15-11 t/m 15-04 bij winterse omstandigheden. De profieldiepte dient minimaal 4 mm te zijn. Sneeuwkettingen verplicht om aan boord te hebben van 1-11 t/m 15-04.

In Bulgarije zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn verplicht om aan boord te hebben van 1-11 t/m 31-03. Ten minste op de aangedreven as.

C

In Cyprus zijn winterbanden geen verplichting en sneeuwkettingen geen verplichting.

D

In Denemarken zijn winterbanden geen verplichting en sneeuwkettingen geen verplichting.

In Duitsland zijn winterbanden verplicht met minimaal 1,6 mm profiel. Dit geldt niet voor een aanhanger/caravan. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij aangeven van bord .

E

In Estland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden van 1-12 t/m 28-02. Ook buiten deze periode zijn ze verplicht bij winterse omstandigheden. Bij minimaal 3 mm profiel zijn sneeuwkettingen geen verplichting.

F

In Finland zijn winterbanden verplicht van 1-12 t/m 28-02. Bij minimaal 3 mm profiel zijn
sneeuwkettingen geen verplichting.

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht bij aangeven van bord. Staat er geen bord en u maakt een aanrijding, dan kan schuld aan u worden toegewezen. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij aangeven van bord.

G

In Griekenland zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij aangeven van bord.

H

In Hongarije zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij aangeven van bord.

I

In Ierland zijn winterbanden geen verplichting en zijn sneeuwkettingen geen verplichting.
In ItaliŽ zijn winterbanden verplicht bij het bord in Aostavallei van 15-10 t/m 15-04. Ook al staat er geen bord en u maakt een aanrijding, dan kan schuld aan u worden toegewezen. De sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord in combinatie met zomerbanden.

K

In KroatiŽ zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Tenminste op de aangedreven as. U heeft minimaal 4mm profiel nodig. De sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord te hebben.

L

In Letland zijn winterbanden verplicht van 1-12 t/m 1-03. U heeft minimaal 3mm profiel nodig. Ook buiten de periode bent u verplicht bij winterse omstandigheden. Winterbanden te gebruiken. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.

In Litouwen zijn winterbanden verplicht van 10-11 t/m 01-04 voor alle voertuigen (ook aanhanger/caravan). U heeft minimaal 3mm profiel dikte nodig. Sneeuwkettingen zijn geen verplichting.

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn geen verplichting.

M

In MacedoniŽ zijn winterbanden geen verplichting bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn verplicht aan boord te hebben van 15-10 t/m 15-03. Tenminste op de aangedreven as.

In Malta zijn winterbanden geen verplichting bij winterse omstandigheden. Ook sneeuwkettingen zijn geen verplichting.

In MoldaviŽ zijn winterbanden geen verplichting. Ook zijn sneeuwkettingen geen verplichting.

In Montenegro zijn winterbanden geen verplichting. Wel moet u minimaal 4 mm profiel hebben. Sneeuwkettingen zijn geen verplichting.

N

In Nederland zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn niet toegestaan!

In Noorwegen zijn winterbanden verplicht van 1-11 t/m 01-05 bij winterse omstandigheden. Ook moet u minimaal 3 mm profiel hebben. Sneeuwkettingen zijn geen verplichting. Dit is toegestaan van 15-10 tot 01-05.

O

In OekraÔne zijn winterbanden geen verplichting. Ook zijn sneeuwkettingen geen verplichting.

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1-11 t/m 15-04. Bij winterse omstandigheden heeft u minimaal 4mm profiel nodig. Sneeuwkettingen zijn verplicht om aan boord te hebben van 1-11 t/m 15-04. Tenminste op de aangedreven as.

P

In Polen zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij aangeven van bord. Tenminste op de aangedreven as.
In Portugal zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht bij aangeven bord. Tenminste op de aangedreven as.

R

In RoemeniŽ zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. U heeft dan minimaal 2 mm profiel nodig. Sneeuwkettingen zijn dan verplicht om aan boord te hebben.

S

In ServiŽ zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn verplicht om aan boord te hebben bij zomerbanden van minimaal 4 mm profiel.

In SloveniŽ zijn winterbanden verplicht van 15-11 t/m 15-03. Bij winterse omstandigheden, heeft u minimaal 3mm profiel nodig. Sneeuwkettingen zijn verplicht om aan boord van 15-11 t/m 15-03 bij zomerbanden.

In Slowakije zijn winterbanden verplicht van 1-11 tot 31-03. Bij winterse omstandigheden heeft u minimaal 3 mm profiel nodig. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij bord en bij winterse omstandigheden.

In Spanje zijn winterbanden verplicht bij bord in lokaal bergachtige gebieden. Sneeuwkettingen zijn geen verplichting bij winterse omstandigheden.

T

In TsjechiŽ zijn winterbanden verplicht van 1-11 t/m 31-03. Bij winterse omstandigheden heeft u minimaal 4 mm profiel nodig. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij aangeven bord.

In Turkije zijn winterbanden geen verplichting. Sneeuwkettingen zijn verplicht om aan boord te hebben.

V

In het Verenigd Koninkrijk zijn winterbanden geen verplichting. Ook zijn sneeuwkettingen geen verplichting.

W

In Wit-Rusland zijn winterbanden geen verplichting. Ook zijn sneeuwkettingen geen verplichting.

Y

In IJsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn geen verplichting.

Z

In Zweden zijn winterbanden verplicht van 1-12 t/m 31-03. U heeft hier minimaal 3 mm profiel nodig.

In Zwitserland zijn winterbanden verplicht bij aangeven van bord. Ook al staat er geen bord en maakt u een aanrijding, dan kan de schuld aan u toegewezen worden. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer aangegeven om bord.